Agregaty prozniowe

Pakowanie próżniowe jest pięknym sposobem na wydłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć kładzenia się żywności, zaś tymże jednym generuje oszczędności dla rodzinnego budżetu.

Urządzenia próżniowe są bardzo czytelne w obsłudze, wymagają tylko odpowiednio do nich odpowiednich opakowań. Na targu są innego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone głównie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują również niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w postępowanie próżniowy, wydłuża jej przydatność do spożycia, z trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony smak i aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, a te trzymane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie zbierane w ten planuj nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się właśnie dzięki temu, że produkty nie mają kontaktu do powietrza, które stanowi podstawową przyczyną psucia się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy mieć o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, żeby nie przenieść na materiały różnego rodzaju bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej promowane są pakowarki bezkomorowe. Stanowią zatem krótkie urządzenia, w jakich pakowanie przenosi się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego końca woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacji od funkcji, jakie jest, energii także z producenta, a te najistotniejsze kierowane są raczej dla małych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje daleko niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy używać worków moletowanych, które zamierzają jakąś, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można też używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak potrzebuje toż trudnych umiejętności. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, zyski oraz warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Całe te udogodnienia są oddane do pakowania dużych grupy żywności.